Obilježen Dan zaštitara i blagdan Svetog Mateja

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore danas je na Zagrebačkom velesajmu obilježen Dan zaštitara i blagdan Svetog Mateja

Svečanosti je iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u ime pomoćnika ministra dr. sc. Damira Truta nazočio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas, koji je uputivši čestitku svim zaštitarkama i zaštitarima istaknuo kako ovaj dan treba iskoristiti da se javnosti skrene pozornost na zaštitarsku struku i na potrebu prepoznatljivosti kakvu imaju druge struke koje se bave poslovima sigurnosti.
 
Neven Karas je u svojem pozdravnom govoru naglasio kako su sigurnost stanovništva i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Hrvatske temeljni preduvjeti opstojnosti države u svim njezinim funkcijama, što je jedan od ključnih nacionalnih interesa i domovinske sigurnosti. Dodao je kako je u takav integrirani sustav opće društvene sigurnosti predviđeno i uključenje sektora privatne zaštite, koji bi trebao svojim ljudskim i tehničko tehnološkim resursima i potencijalima postati bitna preventivna karika u lancu zaštite osoba i imovine, kao i postizanju prihvatljive razine sigurnosti u radnom i životnom okruženju. „Stoga su proteklih godina učinjeni napori i inicijative od strane Ministarstva unutarnjih poslova za osuvremenjivanjem legislative i stvaranjem normativnih pretpostavki za razvoj zaštitarstva i njegovo usmjerenje prema modernim recentnim sigurnosnim standardima. Tako je ove godine dovršen i objavljen te stupio na snagu novi Zakon o privatnoj zaštiti čiji je sadržaj prilagođen novim smjernicama strateškog razvoja privatne zaštite u Republici Hrvatskoj.“ – istaknuo je koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite Neven Karas.
 
Također je napomenuo kako je uloga privatne zaštite u općoj društvenoj sigurnosti operativno potvrđena i kroz zdravstvenu krizu nastalu pojavom virusa COVID-19 te u isto vrijeme u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine, pri čemu su zaštitarske službe uz temeljne državne institucije kao što su civilna zaštita, policija, vojska, vatrogasci, hitna pomoć, službe za spašavanje i brojne volonterske udruge, aktivno obavljale svoje zadaće prevencije sprječavanja protupravnih djelatnosti u štićenim objektima i prostorima te bile aktivno uključene u organizacijske postupke epidemiološke prevencije te zaštite osoba i imovine nakon potresa.
 
U svojem uvodnom obraćanju na današnjem obilježavanju Dana zaštitara Karas je podsjetio kako Inspekcija za privatnu zaštitu i detektivske poslove Ravnateljstva civilne zaštite provodi nadzor nad više od 600 subjekata nadzora, u više od 10.000 objekata, nad gotovo 17.000 aktivnih osoba s dopuštenjima (licencama) za privatnu zaštitu te u više od 14.000 poslovnica novčarskih institucija. Prosječno se na godišnjoj razini obavi oko 3.500 inspekcijskih nadzora privatne zaštite i isto toliko nadzora novčarskih institucija, te 50-tak nadzora privatnih detektiva. Također je napomenuo kako nam za primjenu odredbi Zakona i uspostavu efikasnog i sinergijskog sustava provedbe privatne zaštite predstoji intenzivan rad na povećanju kvalitete obavljanja poslova privatne zaštite i daljnjeg razvoja predmetne sigurnosne gospodarske grane do uspostave zadovoljavajuće razine sigurnosti svih subjekata društva te stvaranju i održavanju pretpostavki i preduvjeta sigurnog života i rada u Republici Hrvatskoj.
 
U okviru obilježavanja Dana zaštitara održana je i panel diskusija na temu edukacije, profesionalizacije i izazova u poslovanju u “novoj normalnosti” pravnih osoba licenciranih za poslove privatne zaštite, u kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih tvrtki licenciranih za poslove tjelesne i tehničke zaštite i predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite.
 
Iz Ravnateljstva civilne zaštite u raspravi je sudjelovao Sandro Šegedin iz Sektora za inspekcijske poslove, a njome su obuhvaćene su sljedeće teme:
 
  1. Ugovaranje poslova privatne zaštite temeljem valjane pravne osnove – čl. 6. st. 3. Zakona
  2. Obveze Ustanova za izobrazbu, predavača i ispitivača slijedom strategije podizanja kvalitete izobrazbe osoba koje provode privatnu zaštitu, ali i korisnika i drugih dionika u sustavu privatne zaštite
  3. Granice postupanja Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove i Agencije za zaštitu osobnih podataka, posebice u dijelu korištenja videonadzora, odnosno video zapisa 


Stranica