Obilježen Dan zaštitara i blagdan svetog Mateja

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara - strukovne zaštitarske komore u Zagrebu je danas, 21. rujna 2023. obilježen Dan zaštitara i blagdan svetog Mateja

Foto: MUP

Svečanosti je iz Ravnateljstva civilne zaštite u ime ravnatelja dr.sc. Damira Truta nazočio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas, koji je uputivši čestitku svim zaštitarkama i zaštitarima istaknuo važnost njihove struke. Zaštitarke i zaštitari, obavljajući poslove privatne zaštite, svoj temeljni rad usmjeravaju upravo na zaštitu ljudi i njihove imovine te tako djeluju na korist cijele društvene zajednice, rekao je koordinator Karas. Također, napomenuo je kako se uloga privatne zaštite prilagođava promjeni sigurnosnih okolnosti u svijetu, sve je prisutnija potreba za njezinim razvojem i integracijom u opću društvenu sigurnost te je potrebno sustavno djelovati kako bi zaštitarska djelatnost išla u korak s recentnim sigurnosnim dostignućima.
 
Postizanje željenog stupnja razvoja zaštitarske struke zahtjevan je i dugotrajan posao, čeka nas još puno aktivnosti kojima treba učiniti sve u cilju kontinuiranog podizanja kvalitete zaštitarske struke, pri čemu će Ravnateljstvo civilne zaštite sa svojim nadležnim službama i dalje pružati maksimalnu podršku, kazao je koordinator Karas te je svim zaštitarkama i zaštitarima zaželio uspješan daljnji rad.
 
U nastavku, voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin u svom izlaganju naglasio je značaj tjelesne zaštite, istaknuvši probleme s kojima se zaštitarke i zaštitari svakodnevno susreću, ulogu poslodavca u njihovom radu te na potrebu povećanja kvalitete obavljanja poslova privatne zaštite kao i postizanja statusa i prepoznatljivosti zaštitarske struke.
 
U okviru obilježavanja Dana zaštitara održana je i panel rasprava na kojoj je iz Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovao načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj. Tijekom panel rasprave izmijenjena su iskustva u dosadašnjem radu, a razgovaralo se i o potrebi osuvremenjivanja privatne zaštite te njenoj ulozi u široj društvenoj sigurnosti.  
 
 

Stranica