Nizom aktivnosti na Jarunu obilježen Dan civilne zaštite

U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Zagreb i Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, održano je danas na jezeru Jarun događanje "ZAJEDNO ZA OTPORNIJI ZAGREB"

Foto: MUP

U sklopu događanja, građani su imali priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima i edukacijama kako bi bolje razumjeli važnost pripreme za izvanredne situacije i jačanje otpornosti zajednice.

Tom su prilikom bile organizirane prezentacije opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite, tehnike pružanja prve pomoći i oživljavanja, kao i poligoni za potražne pse te pokazne vježbe na jezeru Jarun. Građani i djeca su se informirali o speleološkim materijalima, uređajima za mjerenje kvalitete zraka te su održana edukativna predavanja o čistom podzemlju i pitkoj vodi, kao i  njihovoj sanaciji.

Posebna pažnja je bila posvećena edukaciji djece kroz zabavne kvizove i aktivnosti, prilagođene njihovoj dobi i razumijevanju. Djeca su se upoznala s modelima potresa, poplava i erozije tla te simulatorom potresa. Također, organizirano je dobrovoljno darivanje krvi, kao i provjera zdravstvenog stanja s mjerenjem šećera i tlaka.

Na događanju su, uz organizatore, sudjelovali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Civilne zaštite grada Zagreba, HGSS stanice Zagreb, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Vatrogasne zajednice grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, Kluba za obuku službenih i sportskih pasa, Bespilotnih sustava u kriznim situacijama, Zagrebačkog speleološkog saveza te Zagrebačkog radioamaterskog saveza.

Ovo događanje je bila izvrsna prilika za sinergiju građana, institucija i organizacija u stvaranju otpornijeg i sigurnijeg Zagreba.
 

Stranica