Nevrijeme u više županija 30. kolovoza

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/nevrijeme 1.jpg
Primorsko-goranska županija
Oko 15 sati u nedjelju, 30. kolovoza, nevrijeme je zahvatilo šire područje naselja Pasjak u općini Matulji. Županijski centar 112 zaprimio je više dojava građana da je kroz naselje Pasjak prošla „pijavica“. Prema trenutno dostupnim informacijama jedan gospodarski objekt je teže oštećen, teža oštećenja krovišta prouzročenih jakim vjetrom i padom stabla prijavljena su na tri obiteljske kuće, dok su krovovi na devet obiteljskih kuća lakše oštećeni. Zaprimljene su i prijave o  oštećenjima osobnih automobila. Do 19 sati naselje Pasjak je bilo bez opskrbe električnom energijom. Djelatnici HEP-a su bili na terenu i radili na otklanjanju kvarova. Na terenu su također bili i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija i DVD-a „Kras“ Šapjane te policijski službenici.
                 
Istarska županija
Oko osam sati nevrijeme je zahvatilo i sjeverni te sjeverozapadni dio Istarske županije. Zbog jakog vjetra i obilnih oborina Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više dojava građana o palim stablima (pet na području Buzeta, jedno između Višnjana i Karojbe), te srušenom telefonskom stupu na području Umaga. Zbog kvara na dalekovodu od 8.09 do 10.55 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u dijelovima grada Umaga (Savudrija, Zambratija i Bašanija).
Od 13.17 do 15.50 sati nevrijeme je, uz sjeverozapadni dio (Buzet i Umag), zahvatilo i zapadnu obalu Istre (Poreč i Pula). Na području Poreča bilo je nekoliko dojava o iskakanju poklopaca šahtova zbog veće količine vode na kolnicima.  Na području Buzeta i Umaga bilo je još pet dojava o palim stablima. Na području Pule (Pula, Marčana i Medulin) zaprimljene su tri dojave o plovilima otrgnutih sa vezova (bez osoba). Bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači na području grada Buzeta (Račice) od 14.22 do 16.43 sata.
 
Međimurska županija
Oko 17 nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i tučom je zahvatilo dio Međimurja, posebno područje Štrigove. Na prometnicama je bilo dosta srušenog drveća, a stradalo je i nekoliko krovova.
Oštećena je i električna infrastruktura. U 17.29 sati aktivirao se sustav zaštite postrojenja zbog kvara na elektroenergetskoj mreži Mursko Središće, izlaz Hlapićina. Iz pogona su ispale 22 trafostanice s oko 1690 korisnika mreže u pojedinim naseljima na području općina Sveti Martin na Muri, Mursko Središće, Štrigova i Selnica. Funkcionalnost mreže uspostavljena je u 19.40 sati. Za saniranje ostaju kvarovi na niskonaponskoj mreži (uglavnom pojedinačni priključci). Nadležne službe su na terenu i saniraju posljedice.

Stranica