Narančasto upozorenje za Istru, Kvarner, Liku i Dalmaciju

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/METEOALARM_0210.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 3. listopada 2020. narančasto upozorenje za Istru, Kvarner, Liku i Dalmaciju

Na riječkom području se očekuje jako i olujno jugo i južni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 140 km/h. Također je moguća lokalno obilna kiša te bujične i urbane poplave s količinom oborine do 80 mm. Na pojedinim dijelovima mogući su lokalno izraženi i obilni pljuskovi s grmljavinom, moguće i tučom. Ličko područje također će zahvatiti olujni udari južnog i jugozapadnog vjetra, s najjačim udarima vjetra do 90 km/h. Također je moguća i lokalno obilna kiša s bujičnim poplavama i količinom oborine do 70 mm te lokalno izraženi i obilni pljuskovi s grmljavinom, moguće i tučom.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i opskrbe električnom energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom te poplavljivanje imovine i prometne mreže. Upozoravamo na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na zapadnoj obali Istre, očekuje se jako i vrlo jako jugo, od sredine dana će postupno slabjeti i okretati na umjeren do jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 95 km/h. Jako do olujno jugo s udarima vjetra do 110 km/h zahvatit će i područje Kvarnera, navečer će postupno slabiti i okretati na jak jugozapadni vjetar. Područje Dalmacije također će zahvatiti jako do olujno jugo, zatim sjeverozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
 

Stranica