Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/DHMZ 17.7..png

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas, 17. srpnja narančasto upozorenje za splitsku regiju i Velebitski kanal

Izvor: DHMZ

U splitskoj regiji narančasto upozorenje izdano je zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje ljudi. Očekuje se vruć dan s maksimalnom temperaturom višom od 34 °C te minimalnom temperaturom višom od 25 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Zbog vjetra, narančasto upozorenje izdano je za Velebitski kanal gdje puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura, koja će poslijepodne oslabjeti, a u noći ponovo pojačati. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 

Stranica