Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Meteo 2.7.-1.png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra 2. i 3. srpnja 2022. narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje ljudi

Izvor: DHMZ

Za danas je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala izdano za područje riječke, splitske i dubrovačke regije. 
 
Riječka regija Maksimalna temperatura > 34 °C
Splitska regija Maksimalna temperatura > 35 °C
Dubrovačka regija Maksimalna temperatura > 33 °C
 
Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte upute i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Također, narančasto upozorenje za danas izdano je zbog vjetra za Velebitski kanal gdje puše jaka bura, koja će poslijepodne oslabjeti te navečer ponovno pojačati. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za sutra, 3. srpnja narančasto upozorenje za toplinski val izdano je za riječku i dubrovačku regiju s maksimalnom temperaturom višom od 33 °C  te za splitsku regiju maksimalnom temperaturom višom od 34 °C . 

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina pročitajte ovdje.

Stranica