Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Meteo 3.12..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 3. prosinca 2021. narančasto upozorenje zbog vjetra za područje Istre, Kvarnera, Velebitskog kanala i Dalmacije
 

Na području riječke regije puše jaka bura, podno Velebita s olujnim, lokalno i orkanskim udarima. Najjači udari vjetra > 90 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na Kvarneru i Kvarneriću, Zapadnoj obali Istre te sjevernoj Dalmaciji puše jaka, mjestimice vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h), a u Velebitskom kanalu vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Na području srednje i južne Dalmacije puše vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar u okretanju na jaku buru, mjestimice vrlo jaku. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Više o vremenu pratite na: https://meteo.hr

Stanje i prognozu vodostaja pratite na: http://vodostaji.voda.hr/

Stranica