Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 28.8..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 28. kolovoza narančasto upozorenje za Dalmaciju zbog kiše i grmljavinskog nevremena te za Velebitski kanal zbog bure

Na području srednjeg Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije očekuju se mjestimice obilne oborine uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Količina oborine 60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Također, narančasto upozorenje izdano je za područje srednjeg i južnog Jadrana gdje je ponegdje moguće grmljavinsko nevrijeme uz obilne pljuskove. Vjerojatnost grmljavine > 80 %.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

U Velebitskom kanalu očekuje se jaka, mjestice i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica