Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/meteo 14.20.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 15. listopada 2020. narančasto upozorenje za srednji Jadran i unutrašnjost Dalmacije

Na području gospićke regije očekuje se mjestimice obilna kiša s količinom oborina od 40-60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
 
Na području kninske regije očekuje se mjestimice obilna kiša sa količinom oborina do  30 mm te je moguće grmljavinsko nevrijeme s vjerojatnošću grmljavine do 70 %.

Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.
 
Na području riječke i splitske regije očekuje se jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na buru srednje brzine vjetra od 40-60 km/h, mjestimice obilna kiša s količinom oborina do 60 mm te je moguće grmljavinsko nevrijeme, s vjerojatnošću grmljavine do 60 %.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima te zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.
 
Na području zapadne obale istre i Kvarnera očekuje se mjestimice jako jugo, zatim bura. Najjači udari vjetra od 65-95 km/h.

Na području sjeverne, srednje i južne Dalmacije očekuje se olujno jugo, a poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 65-95 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 



Stranica