Narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/METEOALARM_2409.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma narančasto upozorenje za Istru, Kvarner, Liku i veći dio Dalmacije

Istarsko i riječko područje zahvatit će mjestimice izraženiji pljuskovi, gdje su mogući olujni udari južnog i jugozapadnog vjetra, s udarima do 95 km/h. U Lici je lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme i olujni udari jugozapadnjaka s udarima vjetra većim od 65 km/h. U većem dijelu Dalmacije moguće je grmljavinsko nevrijeme te olujni udari juga i južnog vjetra, s udarima do 90 km/h.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Budite  na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Obzirom na jako jugo i jugozapadnjak, i iako su uobičajene i česte u priobalju, očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica