Narančasto upozorenje DHMZ-a za 14. i 15. svibnja 2023.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/meteo.14.5.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 14. i 15. svibnja 2023. narančasto upozorenje

Izvor: DHMZ

Za danas, 14. svibnja izdano je narančasto upozorenje za osječku, gospićku, kninsku i splitsku regiju zbog moguće mjestimice obilne kiše i ponegdje izraženijih pljuskova s većom količinom kiše u kratkom vremenskom razdoblju, lokalno su moguće urbane i bujične poplave.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Za sutra, 15. svibnja izdano je narančasto upozorenje za Velebitski kanal, dubrovačku regiju i južnu Dalmaciju na vjetar, a ponegdje je moguća i obilnija kiša.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
  • Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.​

 

Stranica