Narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar


Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 4. studenog 2022. narančasto upozorenje na vjetar za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne i srednje Dalmacije. 

Za sutra, 5. studenog 2022. izdano je narančasto upozorenje na vjetar za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne i srednje Dalmacije te crveno upozorenje za velebitski kanal.

U riječkoj regiji su mogući mjestimice olujni i orkanski udari bure, uglavnom podno Velebita. Najjači udari vjetra > 90 km/h. Na Kvarneru i Kvarneriću te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica