Narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 16. siječnja.png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. siječnja 2023. narančasto upozorenje za gospićku i splitsku regiju te područje južne Dalmacije

Izvor: DHMZ

U gospićkoj regiji izdano je narančasto upozorenje zbog obilne oborine, osobito na području Gorskog kotara. Količina oborine 50-80 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Također, narančasto upozorenje izdano je zbog mjestimice obilnijeg snijega, osobito u Gorskom kotaru. Otežani su uvjeti vožnje, a u slučaju mokrog snijega on može lomiti grane. Visina snijega 15-30 cm.

Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom.

U splitskoj regiji narančasto upozorenje izdano je za grmljavinsko nevrijeme. Očekuju se mjestimice obilniji pljuskovi, a moguća je i tuča. Količina oborine više od 60 mm, dok je vjerojatnost grmljavine 30-60 %.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Za područje južne Dalmacije narančasto upozorenje izdano je zbog vjetra. Puše mjestimice jako i vrlo jako jugo, poslijepodne i jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.
 
 

Stranica