Narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/DHMZ 19.11..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 19. studenoga 2022. narančasto upozorenje na obilnu kišu u dubrovačkoj regiji te na vjetar u Velebitskom kanalu i južnoj Dalmaciji

Izvor: DHMZ

Na području dubrovačke regije očekuje se lokalno obilna kiša, s količinom oborine 60-100 mm. Lokalno su moguće bujične i urbane poplave.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

U Velebitskom kanalu moguća je jaka, u noći ponegdje i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Na području južne Dalmacije očekuje se mjestimice jako jugo. Najjači udari vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.
 

Stranica