Narančasto i crveno upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/meteo 20.03..jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 21. ožujka narančasto upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića i crveno upozorenje za Velebitski kanal.

  
Na području riječke regije očekuje se olujna bura, podno Velebita s mogućim orkanskim udarima, a najjači udari vjetra do 145 km/h.
 
Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
 


Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se ponegdje vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra  do 100 km/h.
 
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 

Na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka, ponegdje i olujna bura najjačim udarima vjetra do 130 km/h.
 
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 
 

Stranica