Načelnik Stožera civilne zaštite RH dr.sc. Davor Božinović održao sastanak s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, 24. kolovoza 2020. načelnik Stožera civilne zaštite RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je radni sastanak s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite, pročelnicima područnih ureda i voditeljima službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, s ciljem analize trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj te davanja smjernica za nadolazeću jesen.

U uvodnom dijelu ministar Božinović dao je presjek trenutnog stanja, s naglaskom na problematiku u pojedinim županijama, a svoja stručna viđenja iznijeli su i ministar zdravstva Vili Beroš, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

Sastanku su također nazočili i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH i pomoćnik ministra Damir Trut i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Na sastanku je istaknuta važnost pravodobnog i preciznog izvještavanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o stvarnom stanju na terenu, kao i nužnost redovite i kontinuirane suradnje županijskih stožera s nadležnim stručnim epidemiološkim službama, s ciljem pravovremene razmjene relevantnih informacija. S obzirom na trend širenja zaraze među mlađom populacijom, zaključena je potreba pojačane komunikacije  županijskih stožera prema javnosti svim dostupnim kanalima, posebno putem društvenih mreža, kako bi se mladima odaslala poruka o značaju odgovornog ponašanja.

Također je naglašena potreba pojačane komunikacije lokalnih i regionalnih stožera civilne zaštite s predstavnicima obrazovnih ustanova, kako bi se početak školske godine dočekao spreman u svim segmentima, a posebno u dijelu poduzimanja svih potrebnih epidemioloških mjera.

Za razdoblje jeseni i zime, kada se javljaju i druge respiratorne infekcije, od izuzetne važnosti bit će i suradnja s institucijama koje skrbe za rizičnu populaciju i sprečavanje širenja infekcije u tim ustanovama.

Pomoćnik Trut ujedno održao i radni  sastanak s pročelnicima područnih ureda i voditeljima službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, na kojem su se rezimirale naučene lekcije te dale daljnje upute za rad Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s lokalnom zajednicom, vezano za aktivnosti protiv širenja koronavirusa.

Stranica