Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/mreža žrtve.jpg

Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti!

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava održana je online konferencija kojom su predstavljeni rezultati djelovanja „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Osnivanje Mreže kojom koordinira Ženska soba i koju čini deset udruga civilnog društva prije tri godine potaklo je i financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u svrhu unaprjeđenja položaja žrtve kaznenih djela i jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Pomoć i podrška koje su za žrtve osigurane u svim stadijima – i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa sada su besplatno dostupni i u onim županijama (13) u kojima pri županijskim sudovima za sada još nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

U samo dva klika žrtve i svjedoci mogu saznati gdje besplatno (putem telefona, e-maila ili osobnim dolaskom) u županiji dobiti emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, usluge pravnog i psihološkog savjetovanja, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb, podršku ukoliko nisu prijavile kazneno djelo, podršku nakon završetka sudskog postupka i slično.

Ono što svakako treba istaknuti je za sada rijedak primjer uske i kontinuirane suradnje vladinih tijela te OCD-a (organizacija civilnog društva) karakterizirane međusobnim uvažavanjem i povjerenjem. To predstavlja jedan od ključnih faktora uspjeha ovog programa. Predstavnici institucija na konferenciji su više puta naglasili važnost suradnje s civilnim sektorom koji mora biti produžena ruka sustava. Ovakvom suradnjom koja pritom uključuje i međuresornu te međusektorsku, horizontalnu i vertikalnu, htjela se osigurati viša kvaliteta izrade normativnog okvira i njegova što uspješnija implementacija na terenu. Da je cilj postignut potvrđuje podatak da je tijekom prve tri godine djelovanja Mreže pruženo više od 13 tisuća pojedinačnih usluga građanima. Sinergija nevladinog sektora, sudova, državnih odvjetništva i izvršne vlasti doprinijela je tome da se žrtve kaznenih djela i prekršaja u sudskim postupcima koji su vrlo često traumatični, danas osjećaju informiranijima, osnaženijima i sigurnijima. Ministarstvo pravosuđa i uprave odobrilo je nastavak financiranja Mreže i u sljedećem trogodišnjem razdoblju smatrajući da podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela ne smije biti tek projekt, već trajna društvena usluga.

Više informacija o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela možete pronaći na sljedećim poveznicama: http://mrezapodrskeisuradnje.com/ i https://www.youtube.com/watch?v=o5FnXrh57Ww
Konferenciji je prisustvovalo Ravnateljstvo civilne zaštite koje podržava daljnji razvoj sustava pomoći žrtvama i svjedocima te svjedokinjama kaznenih djela u Hrvatskoj. S Ministarstvom pravosuđa i uprave RH te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Ravnateljstvo civilne zaštite od nedavno sudjeluje u projektu Europske komisije pod nazivom „EU Center for Expertise for Victims of Terrorism - EUCVT“. EUCVT je pilot projekt organiziran s ciljem pružanja pomoći državama članicama EU-a u osiguravanju učinkovite transpozicije i praktične primjene zakonodavstva EU-a o pravima žrtava terorizma stavljanjem na raspolaganje zajedničkih mehanizama pomoći i resursa na razini Unije. EUCVT će osigurati smjernice i programe obuke o provedbi pravila EU-a o žrtvama terorizma, razmjenu iskustava i najboljih praksi te razvoj baze nacionalnih stručnjaka za pružanje psihosocijalne i pravne pomoći.

Uspostava Centra odražava prioritet koji Europska unija stavlja na žrtve terorizma kao i na jačanje partnerstva između EU-a, država članica, organizacija civilnog društva, privatnog sektora i samih žrtava.
https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/criminal-justice/eu-centre-expertise-victims-terrorism_en

Stranica