Meteoalarm izdao narančasto upozorenje

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Nevrijeme/DHMZ 05.7.2022..jpg

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas, 5. srpnja narančasto upozorenje za osječku, splitsku i dubrovačku regiju te za područje Velebitskog kanala

Za osječku regiju izdano je narančasto upozorenje radi izraženijih pljuskova s grmljavinom i obilnom oborinama uz moguće lokalne bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine veća od 50 %.

BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Narančasto upozorenje izdano je za toplinski val za splitsku i dubrovačku regiju s maksimalnom temperaturom višom od 32 °C  te za splitsku regiju s maksimalnom temperaturom višom od 34 °C . 

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Zbog vjetra, narančasto upozorenje izdano je za Velebitski kanal gdje puše mjestimice pojačana, navečer jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica