Međunarodni kongres Hrvatske industrije privatne zaštite i sigurnosti „Između inovacija i regulacija u novom normalnom“

Međunarodni kongres Hrvatske industrije privatne zaštite i sigurnosti "Između inovacija i regulacija u novom normalnom" održan je u petak, 22. listopada 2021., u hotelu Westin, u Zagrebu

U ime Ravnateljstva civilne zaštite i ravnatelja dr.sc. Damira Truta, prisutnima se obratio koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas koji je govorio o dosadašnjoj primjeni Zakona o privatnoj zaštiti, a koji je na snazi od veljače prošle godine i preduvjet je daljnjim aktivnostima kojima se namjerava zaštitarsku djelatnost potaknuti na promjene. Naglasio je kako je za uspjeh potreban angažman svih relevantnih čimbenika u sustavu struke, a ne samo regulatora ili inspekcijskih službi koje provode nadzor primjene Zakona, posebice u dijelu podizanja kvalitete znanja, stručnosti i osposobljenosti osoba koje provode tjelesnu i tehničku zaštitu.
 
„Zato u daljnjem postupku provedbe Zakona te donošenja i provedbe podzakonskih akata, očekujemo od strane stručne zajednice aktivniju podršku te želimo potaknuti i druge gospodarske subjekte da prilikom reguliranja zakonskih i podzakonskih propisa prepoznaju privatnu zaštitu kao važan segment sigurnosti poslovanja i uključe je u normativna rješenja svojih propisa čime bi stvorili preduvjete sigurnog poslovnog okruženja i posredno poticali razvoj industrije privatne zaštite“, istaknuo je Karas te kazao kako je i ovaj kongres prilika da se naglasi potreba za sveobuhvatnijom suradnjom struke i regulatora kako bi zajedno dosegli sve zacrtane ciljeve.
 
U sklopu konferencije, koordinator za poslove civilne zaštite Darko Majstorović, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj i voditelj Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove Sandro Šegedin sudjelovali su na panelima o znanstvenom istraživanju odnosa privatne sigurnosti i policije, o primjeni novog Zakona o privatnoj zaštiti, novim pravilnicima i zaštiti novčarskih institucija te u završnoj raspravi.
 
Kongres se održava u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore i potporu CoESS – Confederation of European Security Services, te medijskog partnera časopis Zaštita.

Stranica