​Međunarodna pomoć Sloveniji u uklanjanju posljedica poplava

U koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, danas, 8. kolovoza 2023., upućena je žurna pomoć u vidu modula opremljenog građevinskim strojevima s ciljem operativnog rada na uklanjanju posljedica poplave u pogođenim područjima u Republici Sloveniji

Foto: MUP

Republika Slovenija je pomoć zatražila 6. kolovoza 2023. putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC), u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. 

Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima Republici Sloveniji u vidu  građevinskih strojeva s rukovateljima.

Ova humanitarna inicijativa predstavlja primjer solidarnosti i važnosti međunarodne suradnje u ovakvim izazovnim situacijama.

Hrvatska je još jednom pokazala kako je uvijek spremna pružiti pomoć i podršku susjednim zemljama u teškim trenucima.

Ravnateljstvo civilne zaštite je zaduženo za organizaciju i pratnju modula za pružanje pomoći u otklanjanju posljedica poplave koji se sastoji od građevinskih strojeva i ljudstva koje je osiguralo Ministarstvo obrane i Hrvatske autoceste.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje su ponudile pomoć Sloveniji. Također, kao odgovor na zahtjev Slovenije za pomoć u otklanjanju štete od poplava, Francuska šalje rovokopače s inženjerskim jedinicama, a Njemačka montažne mostove i rovokopače.

Podsjetimo, Sloveniju je 4. kolovoza 2023. godine pogodilo nevrijeme praćeno ekstremnim količinama oborina koje su dovele do katastrofalnih poplava na području Republike Slovenije. Prema informacijama slovenskih nadležnih tijela, ovo su najgore poplave zabilježene u zemlji u novijoj povijesti. U poplavama su četiri osobe izgubile život, a tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove kako bi pobjegle od poplava.



Stranica