Krunoslav Capak predstavio rezultate serološke studije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavio je rezultate serološke studije koja je provedena na 1436 ispitanika

Studija je pokazala kako je 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na covid-19, odnosno bilo u dodiru s koronavirusom. Slična studija je rađena u proljeće 2020. godine i pokazala kako je samo 2,2 posto ispitanika bilo pozitivno na antitijela na covid-19.


Od 1436 ispitanika u drugom valu njih 360 je pozitivno na IgG, što je 25,1 posto, odnosno četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Uzorci krvi u drugom valu uzimani su krajem prosinca te tijekom siječnja i početkom veljače i još se ne vidi utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, manja je kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina. Studija je pokazala da 75 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test (postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga) odnosno imuni su na covid-19.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je uzorak reprezentativan i pokazuje da je u kontakt s koronavirusom došlo 25 posto osoba.
 
HZJZ: Prezentacija SEROPREVALENCIJA SARS CoV 2

 

Stranica