Kampanja Boranka nagrađena europskom medaljom „Europski građanin“

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Ilustracije/medalja Euro Boranka.jpg

Savez izviđača Hrvatske, za svoju već međunarodno poznatu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije, kampanju Boranka, osvojio je vrijednu europsku nagradu „Europski građanin“ za 2020. godinu

Ovu nagradu Europski parlament dodjeljuje jednom godišnje jednom pojedincu ili organizaciji iz svake države članice za izniman doprinos u promoviranju europskih vrijednosti.

Boranka je izuzetno uspješan primjer kako ljubav prema prirodi i domovini, uz ponešto entuzijazma i dobre volje, mogu ujediniti čitavu naciju. Zaista smo ponosni na ovu nagradu jer smo pokazali da jedna mala Hrvatska može imati sjajne projekte, što ni ne čudi jer kada se udruže sjajni ljudi i kada rade stvari od srca, zaista je sve moguće pa tako i stvarati nove šume iz pepela.“ – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka, napomenuvši kako je Savez izviđača Hrvatske prva izviđačka organizacija iz Europe koja je osvojila ovu vrijednu nagradu.

Boranka je interaktivna kampanja koju Savez izviđača Hrvatske provodi od 2018. godine s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo mladih, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Uz brojne partnere, sponzore i pokrovitelje, podršku kampanji Boranka, od samih početaka, pruža i Ravnateljstvo civilne zaštite. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite pružaju logističku podršku pa su tako i ove godine dopremali potrebna materijalno tehnička sredstava i opremu za sadnju sadnica na lokacije.

U nepune tri godine postala je najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Glavni kreativni alat kampanje, popularne Boralice – pastelne bojice napravljene od pepela spaljenih borova, besplatno su podijeljene u 150,000 primjeraka širom Hrvatske kako bi se potaknulo građane da njima crtaju svoja stabla i na taj način se uključe u kampanju. Za svako boralicom nacrtano stablo, izviđači i drugi volonteri na požarištima bi posadili pravu sadnicu.  Ukupno je do sada, u tri godine kampanje, u akcijama pošumljavanja sudjelovalo više od 7,000 volontera koji su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra posadili više od 85,000 novih stabala.

Stranica