Izdano crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/METEOALARM_2005.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas (20. svibnja) u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, gdje se očekuje vrlo jaka, mjestimice olujna bura, s udarima vjetra do 140 km/h

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Istre i Kvarnera izdano je narančasto upozorenje, jer u mogući podno Velebita olujni i mjestimice orkanski udari bure s najjačim udarima vjetra do 165 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 


 

Stranica