Humanitarna pomoć Republike Bugarske stigla u Hrvatsku

Danas 01. siječnja u Zračnu luku „Franjo Tuđman“ sletjela su dva vojna zrakoplova iz Republike Bugarske. Dopremljena je oprema za žurnu pomoć putem Mehanizam unije za civilnu zaštitu, a koju je 29. prosinca 2020. aktivirala Republika Hrvatska

Pošiljku su u Zračnoj luci Zagreb-Franjo Tuđman dočekali izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj  Nj.E. Genka Georgieva i savjetnica za gospodarstvo i trgovine Mirella Tasseva te koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas, komodor Milan Žunić predstavnik MORH-a i Oružanih snaga RH, predstavnica Regionalnog ureda Europskog Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC) Lisa Hastert, časnik za vezu u ERCC Gregor Volaj i voditelj službe za operativnu pripravnost u Ravnateljstvu civilne zaštite Tomislav Marević. Dopremljeno je 100 električnih grijača i 500 sklopivih kreveta, a koja će biti prevezena u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te po potrebi će se slati na prostor potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije.

Veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Genka Georgieva i savjetnica za gospodarstvo i trgovine Mirella Tasseva naglasile su kako je Bugarska od prvog trenutka bila spremna pomoći i donirati Hrvatskoj kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj situaciji. Također su naglasile da su i dalje spremni pomoći u svakom trenutku te da se nadaju daljnjoj suradnji. Koordinator civilne zaštite Neven Karas zahvalio se Vladi Republike Bugarske i bugarskom narodu te Nj.E. Genki Georgievoj na brzoj reakciji i pomoći koju je Republika Bugarska uputila Republici Hrvatskoj.

Preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu koji je Republika Hrvatska aktivirala 29. prosinca, samo nekoliko sati nakon razarajućeg potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Bugarska je donirala 100 električnih grijača i 500 sklopivih kreveta. 

Stranica