Ekološka akcija čišćenja podmorja na Drveniku Velikom

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, povodom obilježavanja Međunarodnog dana čišćenja mora i obale, sudjelovali su u ekološkoj akciji čišćenja podmorja na Drveniku Velikom 

Foto: MUP

Ova hvalevrijedna akcija provedena je od 17. do 19. rujna, a pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split sudjelovali su sa svojim pričuvnicima iz timova spašavanja iz vode, zbrinjavanja i taktičko-tehničke podrške te angažmanom 20 ronioca iz udruge UPA Rostrum Split, Mjesnog odbora Drvenik Veliki i volontera iz „Dobrog teka“.
 
Dolaskom na otok podignut je veliki šator za zbrinjavanje, boravak, spavanje i skladištenje opreme svih sudionika. Akcija čišćenja bila je usmjerena za uklanjanje manje vidljivog otpada koji se nalazio uz obalu i u moru u različitim fazama raspada, što posebno zabrinjava jer u takvom stanju izravno narušava morski ekosistem.

Ispred plaža i malih lučica predviđenih za vezanje brodova ronioci su pronašli veće količine plastičnih i staklenih ambalaža, vreća, guma i raznog drugog odbačenog otpada ostavljenog najvjerojatnije od nemarnih kupača i vlasnika brodica.

Tijekom ove akcije izvađena je na obalu veća količina otpada koju će adekvatno zbrinuti lokalno komunalno poduzeće.

U akciji je sudjelovalo četrdeset i pet osoba koje su odradile odličan posao na zaštiti našeg podmorja.

Ujedno, ovo je prigoda za još jednim apelom za prevenciju svih sudionika angažiranih na proizvodnji i recikliranju otpada, posebno onog plastičnog, kao i za veću osviještenost i pažnju protiv onečišćenja svih kupača i korisnika nautičkog turizma tijekom boravka na moru i obali.

Stranica