Edukacija djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite koji rade na telefonskim linijama 114 i 112

U organizaciji Predstavništva UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, danas je u hotelu Antunović u Zagrebu održana edukacija za djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite koji rade na telefonskim linijama 114 i 112

Foto: MUP

Edukacijom su obuhvaćena ukupno 23 operatera koji putem broja 114 pružaju sve potrebne informacija raseljenim osobama iz Ukrajine te operateri iz Županijskog centra 112 Zagreb.

Tema edukacije je rodno uvjetovano nasilje, zaštita od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, zaštita od trgovine ljudima i komunikacija sa zajednicama u kontekstu dolaska izbjeglica iz Ukrajine.

Uvodnom dijelu obuke prisustvovali su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut i predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich.
 
Ravnatelj Trut je riječima dobrodošlice pozdravio sve prisutne i naglasio kako je ova današnja obuka rezultat odlične suradnje Ravnateljstva civilne zaštite i UNHCR-a u Republici Hrvatskoj. „Današnjom edukacijom obuhvatit ćemo nekoliko vrlo zahtjevnih tema – rodno uvjetovano nasilje, zaštitu od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, zaštitu od trgovine ljudima i komunikaciju sa zajednicama u kontekstu dolaska raseljenih osoba iz Ukrajine. Obzirom da su većina raseljenih osoba iz Ukrajine žene i djeca, izloženi su povećanom riziku od rodno uvjetovanog nasilja i ranjiviji su na rizike zlostavljanja, uključujući trgovinu ljudima“ rekao je Damir Trut te naglasio kako su upravo iz razloga što bolje komunikacije, upućivanja raseljenih osoba ili osoba koje su preživjele neki oblik nasilja u njihova prava i dostupne usluge, kao i potrebu pružanja jasnih i točnih informacija, Ravnateljstvo civilne zaštite i UNHCR dogovorili organiziranje ove obuke za operatere kao pomoć u svakodnevnoj komunikaciji. Trut je izrazio zadovoljstvo suradnjom s kolegama iz UNHCR-a, kao i današnjom edukacijom, za koju smatra da će dati poseban doprinos boljoj komunikaciji djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite sa zajednicama te najavio da će se ova edukacija provesti i za operatere u ostalim županijama.

Nazočne je pozdravila predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich te im zaželila dobrodošlicu na obuku i zahvalila Vladi Republike Hrvatske na naporima koje čini u prihvaćanju i zbrinjavanju raseljenih osoba uz Ukrajine. Posebno bi zahvalila gospodinu Trutu i Ravnateljstvu civilne zaštite na njihovom ogromnom trudu u organiziranju smještaja i osiguravanju dobrobiti ukrajinskom narodu u Hratskoj. Zahvaljujem na zajedničkoj suradnji u adresiranju tema koje su u samoj srži zaštite izbjeglica” rekla je. 

Edukacija se sastoji od nekoliko tematskih cjelina: prvi dio  obuhvaća temeljna načela i pristupe rodno uvjetovanog nasilja te pomoć djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite da prepoznaju svoju ulogu i odgovornosti u rješavanju pitanja rodnog nasilja. U drugom dijelu naglasak je na podizanju svijesti o tome kako djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja utječu na pojedince i cijele zajednice te što učiniti u vezi s tim. Treći dio ima fokus na trgovini ljudima, dok je zadnji dio edukacije rezerviran za komunikaciju sa zajednicama i informiranje raseljenih osoba kao jedno od ključnih preventivnih mjera za prevenciju nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja.
 
U 2021. godini, Županijski centri 112 zabilježili su preko 1,8 milijuna poziva građana, od toga je preko 6000 poziva bilo povezanih s nasiljem u obitelji. Od početka ove godine do danas bilježimo oko 800 tisuća poziva na broj 112, od čega je oko 2000 naših građana broj 112 nazvalo zbog nasilja u obitelji.Stranica