Edukacija djece u Osnovnoj školi „Srdoči“

U osnovnoj školi "Srdoči" održana je još jedna cjelodnevna edukacija djece s ciljem stjecanja novih i korisnih znanja u vezi zaštite i spašavanja

Cilj ove edukacije je djeci ukazati na neželjene posljedice rizičnih ponašanja te ih educirati o pravilima i postupanjima ako se nađu na područjima zahvaćenim katastrofama. Edukacija je održana u ponedjeljak, 14. lipnja za 16 razreda djece, od 1. do 4. razreda.

Edukacija je održana kroz različite igre, natjecanja, prezentacije i radionice kako bi djeci pokazali svoja znanja i vještine vezana uz sprečavanje nesreća i reagiranje u opasnim situacijama, a sve s ciljem stjecanja novih i korisnih znanja u vezi zaštite i spašavanja. U edukaciji su sudjelovali službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka te policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko–goranske.

Tijekom edukacije održana je prezentacija o funkciji i uporabi broja 112 te mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća, kako bi doznali kako se treba ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći i pružanja osobne i uzajamne zaštite. Zaigrali su zabavno-edukativnu igru „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om i čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda te potaknuti razgovor o smanjenju rizika od katastrofa u školama. Kroz još jednu igru, „Ruksak za katastrofe“, djeci je na zanimljiv način objašnjeno što sve treba spremiti u ruksak koji sadrži najnužnije stvari za slučaj katastrofe.

Održana je pokazna vježba rada potražnih pasa s ciljem edukacije o aktivnostima traganja i spašavanja, a djeci je prezentirano i podizanje šatora u kampovima za zbrinjavanje pučanstva u slučaju katastrofe.

Kroz projekt „Policajac moj prijatelj“ policijski službenici PU primorsko–goranske djeci su objasnili svoj rad i način na koji im se mogu izravno obratiti za pomoć te ih ukratko educirali o samozaštitnom ponašanju u slučaju nasilja.

Stranica