Edukacija djece o pravilima i postupanjima na ugroženim područjima i upoznavanje s operativnim snagama sustava civilne zaštite

U organizaciji Područnog ureda civilne zaštite Rijeka je u ponedjeljak, 4. travnja održana edukativna aktivnost s ciljem educiranja djece o pravilima i postupanjima na ugroženim područjima, kao i upoznavanje s operativnim snagama sustava civilne zaštite

Foto: MUP

Edukacija je održana u suradnji s Općinom Viškovo i Osnovnom školom „Sveti Matej“ na dvorišnom prostoru škole. Tijekom edukacije mališanima je održana prezentacija o funkciji i uporabi broja 112 i mogućim rizicima od prirodnih i tehnoloških nesreća te kako se treba ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći i pružanja osobne i uzajamne zaštite. Prezentirana im je  i zabavno-edukativna igra „Zemlja rizika“, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om i čiji je cilj na zanimljiv način djeci objasniti što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda. Također su prezentirani „Ruksak za katastrofe“,  „Policajac moj prijatelj“ i pribor za pružanje prve pomoći.
 
U edukaciji su sudjelovali službenici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Gradskog društva crvenog križa Rijeka i policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Halubjan“ iz Viškova, Zavoda za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije, Državne intervencijske  postrojbe civilne zaštite, Službe Rijeka i Hrvatske gorske služba spašavanja, Stanice Rijeka, koji su djeci prezentirali opremu i način njene upotrebe u intervencijama.
 
U sklopu edukacije održana je i  pokazna vježba rada potražnog psa s ciljem edukacije o aktivnostima traganja i spašavanja. Aktivnost je održana primarno za djecu prvih i trećih razreda, a u dijelu prezentacije opreme operativnih snaga sudjelovala su i djeca viših razreda. U aktivnosti je sudjelovalo oko 300 djece.


Stranica