Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u akciji pošumljavanja požarišta

U okviru kampanje Boranka, današnjoj 28. akciji pošumljavanja požarišta koja je održana na području splitskog naselja Korešnica u Žrnovnici, izviđačima i brojnim volonterima priključilo se i 30-ak djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite s ravnateljem dr.sc. Damirom Trutom

Foto: MUP

Ovom prilikom, ravnatelj Trut iskazao je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj kampanji čiji su benefiti višestruki. Osim postignutog krajnjeg vidljivog cilja – pošumljavanja požarima uništenih područja, ovo je odličan primjer kako biti preventivan, kako razvijati svijest naših građana, posebno djece i mladih, o potrebi očuvanja prirode i međusobnog pomaganja, istaknuo je Trut te dodao kako će Ravnateljstvo civilne zaštite i dalje podupirati ovakve i slične akcije, kako Saveza izviđača Hrvatske, tako i ostalih udruga i institucija koje svojim aktivnostima uključuju djecu i mlade, kao najprijemčiviju populaciju za proaktivno razmišljanje i djelovanje u smanjenju rizika od katastrofa.

Boranka je interaktivna kampanja koju Savez izviđača Hrvatske provodi od 2018. godine s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo mladih, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Riječ je o najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove. U tri godine postala je najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

Uz brojne partnere, sponzore i pokrovitelje, podršku kampanji Boranka, od samih početaka, pruža i Ravnateljstvo civilne zaštite. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite pružaju logističku podršku pa su tako i ove godine dopremali potrebna materijalno tehnička sredstava i opremu za sadnju sadnica na lokacije.

Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, a volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Osim pošumljavanja, u okviru ove kampanje, izviđači su s parterima iz Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih šuma i Hrvatske vatrogasne zajednice organizirali edukacije za više od 10.000 djece i mladih na temu zaštite šuma i prirode, ali i učinaka klimatskih promjena.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.



Stranica