Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite na stožerno-zapovjednoj vježbi modula civilne zaštite u Belgiji

U Belgiji je, od 9. do 14. listopada 2023., održana stožerno-zapovjedna vježba modula civilne zaštite koja okuplja rukovodstvo modula civilne zaštite kako bi se testirali planovi i procedure, ali promicala međunarodna suradnja kao priprema za buduće izazove

Foto: MUP
 
Na vježbi je sudjelovao hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje (HR MUSAR) sa zapovjednikom i časnicom za vezu, a radilo se o scenariju katastrofalne poplave koja je aktivirala mnoga klizišta uslijed kojih je došlo do urušavanja velikog broja objekata. Uz hrvatski modul, na vježbi su sudjelovali moduli za kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu iz Austrije i Portugala, moduli za pročišćavanje vode iz Austrije, Danske i Njemačke, modul za traganje i spašavanje iz Austrije i Rumunjske te moduli terenske bolnice iz Njemačke i Rumunjske. Potporu belgijskim kolegama, u koordinaciji međunarodne pomoći, koja dolazi putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, pružio je Tim civilne zaštite (EUCPT) sastavljen od različitih stručnjaka zemalja članica.
 
Jedan od glavnih ciljeva ove vježbe bila je provjera planskih dokumenata i standardnih operativnih postupaka (SOP-ova) kako bi se provelo ažuriranje i pravilno prilagođavanje za nove scenarije i lekcije naučene iz prošlih vježbi i stvarnih događaja. 
 
Svakako je jedan od ključnih elemenata ove vježbe bilo i testiranje međunarodne suradnje. Hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje u Belgiji je surađivao s modulima i timovima iz drugih zemalja, lokalnim vlastima, nevladinim organizacijama s ciljem osiguranja učinkovite koordinacije i kvalitetnog upravljanja informacijama. 
 
Kako u izvanrednim događajima upravljanje informacijama, suradnja i koordinacija aktivnosti igraju ključnu ulogu, bilo je potrebno osigurati brz i učinkovit tijek informacijama između različitih modula, timova, nadležnih tijela i drugih sudionika kako bi sve rezultiralo brzim, sigurnim i učinkovitim odgovorom na terenu.
 
Uz aktivno sudjelovanje modula za urbano traganje i spašavanje, na ovoj stožerno-zapovjednoj vježbi civilne zaštite u Belgiji, sudjelovala su i dva djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite kao dio upravljačke skupine vježbe te jedan djelatnik kao trener modulima iz Austrije i Portugala. 


Stranica