Djelatnica Županijskog centra 112 Gospić druga pratilja „Najuzornije hrvatske seoske žene“

Marijana Svetić iz Ličkog Novog, djelatnica Županijskog centra 112 Gospić, druga je pratilja u izboru „Najuzornije hrvatske seoske žene za 2021. godinu", natjecanja koje se od 2000. godine održava i u Hrvatskoj

Foto: MUP

Svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom u Republici Hrvatskoj već 21 godinu zaredom održava i izbor za "Najuzorniju hrvatsku seosku ženu". Ove godine natjecanje je održano u Pitomači, mjestu iz kojeg dolazi prošlogodišnja pobjednica.
 
Ovim projektom želi se pomoći promociji žene na selu, s ciljem podizanja kvalitete života, očuvanja obitelji i kulturne baštine u hrvatskim selima.

Ovogodišnje natjecanje je uključivalo 19 kandidatkinja iz 16 hrvatskih županija. Dio onoga čime se bave i što rade pokazale su na svojim izložbenim stolovima, pa deseteročlanom stručnom žiriju nije bilo nimalo lako proglasiti najbolje. Najuzornija hrvatska seoska žena za 2021. godinu je Matea Vranović koja dolazi iz Međimurja iz Gardinovca kod Belice (Međimurska županija). Prva pratilja je Matea Bello iz Pleternice (Požeško-slavonska), dok je druga pratilja Marijana Svetić iz Ličkog Novog.

Marijana je zaposlena u Ravnateljstvu civilne zaštite, Županijskom centru 112 Gospić i voditeljica je dežurne smjene od 2009. godine. Udana je, majka dvoje djece, a uz posao kojim se profesionalno bavi, sve svoje slobodno vrijeme provodi baveći se poljoprivredom i stočarstvom.
 
„Motivirani spoznajom da je danas imati mogućnost proizvesti svoju hranu u pravom smislu riječi blagoslov, 2017. smo otvorili OPG, čija sam nositeljica i čiji je cilj proizvoditi sezonsko povrće u zaštićenom prostoru (papriku, rajčicu, patlidžan, krastavce, zelenu salatu…), kao i proizvoditi meso teladi, junadi i janjadi za vlastite potrebe i za potrebe stanovnika u našoj okolini. Ostvarivši poticajne mjere ruralnog razvoja, započeli smo konkretan posao proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru (plastenicima veličine 420m²), uvećali vlastiti stočni fond sa četiri krave na sedam u sustavu krava- tele te smo povećali stado ovaca sa četrnaest na sedamnaest grla“, priča Marijana te navodi kako su geografski položaj, blagodati planinskog zavičaja, bogatstvo flore i faune u kombinaciji s proizvodima s vlastitog OPG-a recept za kvalitetan odmor te lijek za tijelo i dušu.
 
Neminovno se nameće pitanje je li teško raditi smjenski rad i poljoprivredu. „Da, fizički jest naporno. No, kad čovjek radi u kvalitetnom okruženju, na čast i dobrobit građana i svoje obitelji, u njemu se stvara želja i motivacija kao pogonsko gorivo koje ljude čini još učinkovitijim. I svakodnevno si postavimo pitanje što je fizički napor u usporedbi sa zadovoljstvom koje osjetimo na kraju dana“, zaključuje Marijana.
 
Dodajmo da Marijanin suprug radi kao voditelj vatrogasnog odjeljenja u gospićkoj javnoj vatrogasnoj postrojbi pa tema iz sustava civilne zaštite ne nedostaje, kao ni vremena koje provode zajedno. „Svaki, ali doslovno svaki trenutak naš obiteljski tim provodi zajedno. Kako? Naši životni rituali prožeti su žurnim događajima, vatrogasnim događajima, poljoprivrednim, obrazovnim, turističkim aktivnostima. Sve što radimo, radimo timski, s obitelji, s prijateljima, s kolegama, i vjerujemo da je to ključ uspjeha.
 
Vrijeme za sebe „ukrade“ i iskoristi šetnjama po Velebitu. Ubere pokoju ljekovitu travu, iskopa poneki ljekoviti korijen, pokupi koju divlju jabuku. Marijana smatra da je sudjelovanje na natjecanjima na temu prezentacije „proizvodnje vlastitim rukama“ divno i motivirajuće za svakog čovjeka, a pogotovo za područja i stanovnike ruralnih krajeva.
 
„Natjecanja kao što je ovo mnoge žene snažno ohrabri na istup u javnosti, mogu prezentirati svoja znanja i vještine te ih nedvojbeno stavlja uz bok ženama iz gradova. Izrazito sam ponosna što gotovo svakodnevno svjedočim takvim pomacima. Na neke sam osobno utjecala svojim primjerom, a za neke još treba vremena. No, odkad je svijeta i vijeka, žena i muškarac čine najsnažniju zajednicu u kojoj je ljubav timski sport bez predrasuda bilo koje vrste. Dakle, svi sve radimo, ovisno o potrebama, a u skladu sa svojim mogućnostima. Za kraj, koračajmo „sitnim koracima do uspjeha“, zaključuje Marijana Svetić, druga pratilja u izboru „Najuzornije hrvatske seoske žene za 2021. godinu“.
 
Ovom prilikom čestitamo vrijednoj i marljivoj djelatnici Marijani Svetić i njenoj obitelji koja u svom radu potiče i razvija sustav civilne zaštite.
 

Stranica