„Dječjom olimpijadom“ u Rijeci obilježen Dan broja 112

Povodom obilježavanja Europskog dana broja 112 Područni ured civilne zaštite Rijeka održao je „Dječju olimpijadu“ na temu zaštite i spašavanja u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Rijeci

Svečanom obilježavanju prisustvovao je pomoćnik ministra dr.sc.  Damir Trut te tom prilikom istaknuo kako je zabilježen znatan pad zlonamjernih poziva te upravo ovakvim događanjima se želi istaknuti važnost jedinstvenog broja 112 kojim se istovremeno mogu alarmirati sve potrebne žurne službe.

Bitno je da kroz proces edukacije prođe što više mladih ljudi i djece čime se sustavno razvija svijest o opasnostima od rizika te kako postupiti u kriznim situacijama, smanjiti rizike od katastrofa te kako upravljati i odgovoriti na njih“ napomenuo je pomoćnik i još jednom istaknuo kako sustav civilne zaštite u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji odlično funkcionira što se vidi i danas kroz ovo događanje.

Uz pomoćnika ministra, obilježavanju Dana broja 112 prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić te članovi Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

U sklopu aktivnosti sudjelovali su i predstavnici svih operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Policijska uprava primorsko-goranska, Društvo crvenog križa, Zavod za hitnu medicinu, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH - Služba Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Rijeka i Savez  izviđača Rijeke.

Na dječjoj „Dječjoj olimpijadi“ sudjelovalo je 27 razreda Osnovne škole Nikola Tesla. Cilj ove aktivnosti bio je educirati djecu o mogućim ugrozama i usvajanju novih vještina korisnih u slučaju katastrofa i velikih nesreća te da se kod mladih razvije želja kako bi se kasnije kao volonteri mogli uključiti u sustav civilne zaštite.

Tijekom „Dječje olimpijade“ Područni ured civilne zaštite Rijeka održao je prezentaciju funkcije i uporabe broja 112, igru „Zemlja rizika“ i „Ruksak za katastrofe“ te kviz znanja na temu zaštite i spašavanja s dvije razine složenosti. Sudionici su za posjetitelje organizirali i razne edukacije i radionice te prezentacije rada.

Stranica