Djeca iz Ukrajine i s Banovine u akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale s roniocima civilne zaštite RH

ČIŠĆENJE BEZ GRANICA - VII.MEĐUNARODNA DJEČJA RONILAČKA EKO PATROLA

Foto: MUP

Ovog vikenda, od 10. do 12. lipnja, u Savudrijskoj vali, održana je eko akcija Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola, a kojoj su se priključila i djeca iz Ukrajine i djeca iz potresom pogođenog područja, Petrinje i Gline.  Zajedno s djecom iz tri tima s natjecanja učenika zagrebačkih osnovnih škola ZGHACK, roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, ali i drugim hrvatskim i slovenskim roniocima čistili su podmorje uz obalu u Kampu veli Jože te na taj način učili o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Djecu i ronioce, danas je podržao i ravnatelj dr.sc. Damir Trut koji je rekao kako Ravnateljstvo civilne zaštite pozdravlja ovu i sve slične akcije, posebno ako su u pitanju mladi i djeca te je zahvalio organizatorima akcije na njihovom entuzijazmu. Ovdje je dvadesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite oformljene prije pola godine, a za pedesetak okupljene djece održali su edukativne radionice koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te obuke plivanja i ronjenja. Voditelj Službe civilne zaštite Pazin  Mladen Kiković održao je djeci edukaciju o sustavu civilne zaštite s osvrtom na mine u podmorju.  Osim edukativne i logističke potpore, naši ronioci iskoristili su ovu priliku za uvježbavanje raznih tehnika i taktika ronjenja te stjecanje novih znanja i sposobnosti koje će moći iskoristiti u kriznim situacijama, primjerice kod spašavanja iz poplava ili spašavanja kod nekog incidenta na moru, za što kao turistička zemlja moramo biti kvalitetno pripremljeni, istaknuo je Trut.
 
Cilj ove eko akcije je ukazati na globalni problem onečišćenja podmorja s naglaskom na važnost očuvanja mora, okoliša i prirode te podizanje razine svijesti djece i mladih uključivanjem u ekološke, edukativne i promotivne projekte i aktivnosti za dobrobit svih građana.
 
Eko akcija Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.
 

Stranica