DHMZ izdao narančasto upozorenje

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/METEOALARM_0602.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas narančasto upozorenje zbog jake bure

Područje Kvarnera i cijele Dalmacije zahvatit će pojačana do jaka, mjestimice vrlo jaka bura koja će poslijepodne malo oslabjeti, a navečer ponovno pojačati. Očekuju se udari vjetra i do 100 km/h.

Na dubrovačkom području očekuju se mjestimice olujni i orkanski udari bure, s udarima i do 130 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Također upozorovamao da budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Zbog mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 km/h, narančasto upozorenje izdano je i za sutra za područje Kvarnera.

Stranica