Crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/METEOALARM_2603.jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas (26. ožujka) u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, gdje se očekuje olujna bura s udarima vjetra do 140 km/h

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Za područje Istre, Kvarnera i većeg dijela Dalmacije izdano je narančasto upozorenje. Podno Velebita mogući su olujni, mjestimice i orkanski udari bure s udarima vjetra i do 145 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
 
U ostatku Dalmacije očekuje se vrlo jaka, mjestimice i olujna bura s udarima vjetra do 110 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:
 
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8)

Samo za osobna vozila otvoreni su:
 
  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (ostale kategorije voze obilazno Gračac-Obrovac-Karin ili Gračac-Knin)
  • autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika
  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54)
  • Paški most (DC106
  • lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica


Stranica