Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za 26. prosinca 2020.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Slika zaslona 2020-12-25 u 10.11.15.png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 26. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra > 65 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.
Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
Na području Kvarnera i Kvarnerića čekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.
 
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

Stranica