Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za 14. veljače 2021.

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/14.2..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 14. veljače, crveno upozorenje zbog jake i olujne bure za Kvarner, Velebitski kanal i Dalmaciju, a narančasto za područje riječke, splitske i dubrovačke regije te zapadnu obalu Istre

Na Kvarneru i Kvarneriću te u Dalmaciji puše vrlo jaka i olujna bura, s najjačim udarima vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h), a u Velebitskom kanalu vrlo jaka, mjestimice olujna bura, ujutro i orkanska, s najjačim udarima vjetra 40-95 čvorova (75-175 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Narančasto upozorenje izdano je za područje riječke, splitske i dubrovačke regije zbog ponegdje olujnih, moguće i orkanskih udara bure bure, s najjačim udarima vjetra > 90 km/h, te za zapadnu obalu Istre gdje je jaka i vrlo jaka bura, s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika. Na području zapadne obale Istre očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Sutra nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, krajem dana na zapadu uz porast naoblake. Vjetar slab, u Slavoniji i Baranji do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar tijekom dana slabjeti uz okretanje na sjeverozapadnjak. Minimalna temperatura između -11 i -6, na Jadranu od -2 do 1, a najviša dnevna između 1 i 6, na Jadranu od 5 do 9 °C.

Stranica