Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 13.10..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 13. i 14. listopada, crveno i narančasto upozorenje zbog bure

Za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje za vjetar. Tijekom noći i jutra pojačana do jaka, a navečer se očekuje mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje. Očekuje se pojačana, zatim u noći jaka i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za sutra, 14. listopada, izdano je također zbog bure crveno upozorenje za Velebitski kanal i narančasto za Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju. U Velebitskom kanalu očekuje se jaka i vrlo jaka, tijekom noći i jutra mjestimice i olujna bura, s najjačim udarima vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). U Dalmaciji se očekuje jaka, mjestimice i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Stranica