Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/Meteo 7.10..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 7. i 8. listopada, crveno i narančasto upozorenje

Za danas je izdano crveno upozorenje za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal zbog vjetra. Moguća vrlo jaka, mjestimice i olujna bura. Podno Velebita mogući orkanski udari bure. Najjači udari vjetra > 130 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje za količinu oborina. Moguća obilna kiša. Količina oborine u većini područja  35-100 mm, najveća u karlovačkoj i dubrovačkoj regiji 70-100 mm, gdje su moguće urbane te bujične poplave.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
 
Zbog vjetra izdano je narančasto upozorenje za splitsku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju. Jaka, mjestimice i vrlo jaka bura najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Mogući olujni i orkanski udari bure u sjevernoj Dalmaciji, a u južnijim dijelovima područja olujni udari juga. Najjači udari vjetra 65-90 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za splitsku i dubrovačku regiju narančasto upozorenje izdano je i za grmljavinsko nevrijeme. Mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine > 60 %.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.


Za sutra, 8. listopada, izdano je crveno upozorenje za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal za vjetar. Očekuje se vrlo jaka, mjestimice i olujna bura. Najjači udari vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje za vjetar. Očekuje se jaka, mjestimce i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Pod Velebitom očekuju se orkanski udari bure. Najjači udari vjetra 75-165 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.


Stranica