Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a za danas

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/DHMZ 16.5.1..jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. svibnja 2023. crveno i narančasto upozorenje zbog vjetra i obilne kiše

Izvor: DHMZ

Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice olujne bure, koja će malo oslabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-85 čvorova (65-160 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za zagrebačku i karlovačku regije izdano je narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše. Količina oborine u zagrebačkoj regiji više od 60 mm, a u karlovačkoj više od 80 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za riječku regiju zbog orkanskih udara bure podno Velebita, prijepodne u blagom slabljenju. Najjači udari vjetra više od 120 km/h. Također, narančasto upozorenje izdano je za Zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće pojačane do jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije gdje se očekuje jako i vrlo jako jugo, mjestimice moguće i olujno jugo s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. 
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

 
  • Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.​


Stranica