Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/meteo 20.1..png

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 20. i 21. siječnja 2023. crveno i narančasto upozorenje

Izvor: DHMZ

Za danas, 20. siječnja crveno upozorenje na vjetar izdano je za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal zbog jake bure u jačanju na vrlo jaku, u noći mjestimice i olujnu. Najjači udari vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Narančasto upozorenje izdano je za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te sjevernu i srednju Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake i olujne bure, kao i za južnu Dalmaciju zbog jakog, mjestimice i vrlo jakog juga uz obalu u okretanju na buru. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h),  u riječkoj regiji > 65 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
Za sutra, 21. siječnja crveno upozorenje na vjetar izdano je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić,  Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna i orkanska bura, osobito podno Velebita. Najjači udari vjetra od 35-100 čvorova (65-185 km/h), a u riječkoj regiji 130-200 km/h.

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za splitsku regiju gdje se očekuje mjestimice olujna bura, s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, zatim za dubrovačku regiju gdje je moguće olujno jugo i južni vjetar, s najjačim udarima vjetra > 90 km/h, te za zapadnu obalu Istre i južnu Dalmaciju. Tamo se očekuje jaka i vrlo jaka bura te jako i vrlo jako, mjestimice olujno jugo. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

U gospičkoj regiji izdano je narančasto upozorenje na poledicu i snijeg. Očekuje se snijeg i novi snježni pokrivač, osobito u Lici te snježni zapusi. Visina snijega > 15 cm.

Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom.

Pratite najnovija vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama.


 

Stranica