Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/meteo 7.8..jpg

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas, 7. kolovoza crveno upozorenje za Velebitski kanal i narančasto upozorenje za splitsku, dubrovačku, kninsku regiju, Kvarner i Kvarnerić


Izvor: DHMZ
 
Za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje zbog mjestimice jake i vrlo jake bure. Mogući su najjači udari vjetra od 65 do 120 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog mjestimice olujnih udara bure od 65 do 90 km/h te toplinski val s maksimalnom temperaturom do 34 °C.
 
Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Za kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala s maksimalnom temperaturom do 34 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Za Kvarner i Kvarnerić izdano je narančasto upozorenje zbog mjestimice jake, ujutro i vrlo jake burevs najjačim udarima vjetra od 65 do 95 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica