Crveno i narančasto upozorenje DHMZ-a

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Nevrijeme/DHMZ 12.01.2021..jpg

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 12. siječnja crveno i narančasto upozorenje za vjetar

Crveno upozorenje izdano je za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju.
 
Na području Kvarner i Kvarnerića, Sjeverne, Srednje i Južne Dalmacije puše vrlo jaka, mjestimice olujna bura koja će slabjeti prema kraju dana s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).
Na području Velebitskog kanala puše olujna, mjestimice orkanska bura koja će slabjeti prema kraju dana s najjačim udarima vjetra 40-95 čvorova (75-175 km/h).
 
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Za danas je izdano narančasto upozorenje za Riječku regiju, Splitsku regiju i Zapadnu obalu Istre.

Na području Riječke regije puše olujna, podno Velebita i orkanska bura s najjačim udarima vjetra većim od 120 km/h. Na području Splitske regije olujni, podno Biokova i orkanski udari bure s najjačim udarima vjetra 90-120 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Zapadne obale Istre puše jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica