Crveni meteoalarm i prognoza oborina

Slika /CIVILNA ZAŠTITA/Vijesti/meteoalarm_0212.jpg

Izdano crveno upozorenje za područje Velebita

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za za danas (2. prosinca) u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Velebita, gdje se očekuje jako jugo u okretanju na vrlo jaku i olujnu buru, s udarima vjetra i do 150 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građanima da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Također, izdano je narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske, Ličko - senjske i Karlovačke županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša s količinom oborine i do 80 mm.


Prognoza oborina od 2. do 11. prosinca 2019. (Iz Izvješća Hrvatskih voda (2. prosinca 2019. od 9:00 sati)
 
Sektor C i D /Gornja i srednja i donja Sava/
 
Glavnina prognozirane oborine /većeg intenziteta/ očekuje se danas, 2. i sutra 3. prosinca te manjeg intenziteta u ponedjeljak 9. i utorak 10. prosinca 2019., pri čemu  oborina može prelaziti u susnježicu i snijeg te se očekuje ponovni porast vodostaja rijeka na području Sektora C i D uz moguće uvođenje mjera obrane od poplava, prije svega pripremnih mjera obrane od poplava.
 
Sektor A - /Mura i gornja Drava/
  
Mjere obrana od poplava na području sektora A (iz aplikacije HV i prema izvještajima sektora)
 
Pripremne mjere:
 
  • Branjeno područje 20: Mali slivovi „Plitvica – Bednja (osim rijeke Drave) dionica:
A.20.1. r. Bednja -od ušća u Dravu do Tuhovca rkm 0+000-31+350
A.20.2. r. Bednja - od Tuhovca do cest.mosta u Stažnjevcu 31+350 – 74+400
A.20.3. r. Bednja - od Stažnjevca do izvora 74+400 -106+150
A.20.4. Trakošćansko jezero
A.20.5. r. Plitvica - 0+000 – 37+097
A.20.6. r. Plitvica - 37+097- 65+680
 
 
Stanje i tendencija vodostaja u Republici Hrvatskoj za 2. prosinca 2019. (izvor DHMZ)

Pripremno stanje: Sava –Jasenovac i Slavonski Kobaš
 
SAVA:  Vodostaji Save do Rugvice su u porastu s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih i srednjih voda, dalje do Jasenovca su u opadanju s tendencijom porasta u domeni srednjih voda. Nizvodno do Slavonskog Kobaša vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, a dalje nizvodno u stagnaciji s tendencijom opadanja u domeni srednje niskih i srednjih voda.

KUPA: Vodostaji Kupe do Kamanja su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni od niskih do srednjih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda.

 
Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda do kraja dana nas očekuje oblačno i kišovito, u mnogim predjelima i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, Međimurju i Hrvatskom zagorju, a poslijepodne i drugdje na kopnu. Oborina će lokalno biti obilna u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji gdje su moguće nevere. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će jako jugo, na sjevernom i srednjem dijelu u okretanju na buru koja će u noći jačati. Temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, u Lici sredinom dana i do 10 °C, a potom osjetno hladnije. Najviša temperatura na obali i otocima od 13 do 18 °C.

Stranica