8. Međunarodni sajam obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja- SOBRA 2021

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH sudjeluje na 8. međunarodnom sajmu obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja „SOBRA 2021“, u mjestu Gornja Radgona u Republici Sloveniji

Foto: MUP

Temeljem poziva Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane Republike Slovenije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH odazvalo se pozivu za sudjelovanjem u pokaznom i prezentacijskom dijelu na 8. Međunarodnom sajmu obrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja- SOBRA 2021.

Sajam je svoja vrata otvorio jučer, 23. rujna, u mjestu Gornja Radgona, a otvorenju je nazočio ministar obrane Republike Slovenije mag. Matej Tonin, koji je ujedno posjetio i hrvatski izložbeni prostor. 

Ova manifestacija se održava bijenalno, s ciljem prezentiranja međunarodnoj javnosti rada, aktivnosti i opreme slovenskih kapaciteta zaštite, obrane, sigurnosti i spašavanja, a civilna zaštita Republike Hrvatske tradicionalno sudjeluje na toj manifestaciji. Također, održava se izlaganje na stručnom panelu na temu „Odgovor na katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama“ vezano za EU kohezijske fondove.

Ravnateljstvo civilne zaštite, u svrhu prezentiranja svog rada i opreme, izlaže opremu domaće proizvodnje koju koristi Državna intervencijska postrojba civilne zaštite (komunikacijsko-zapovjedni kontejner, daljinski upravljano vozilo za KBRN incidente, šator i oprema za spašavanje iz ruševina) te razne edukativne igrice za djecu u slučaju potresa, poplava i požara. U prezentacijskom dijelu, Ravnateljstvo civilne zaštite je predstavilo panel na temu prilagodbe sustava civilne zaštite Republike Hrvatske na velike nesreće i katastrofe.

Obilasku aktivnosti sajma danas je nazočio i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, kojeg je primio generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje Darko But. Također, obilasku sajma prisustvovali su i koordinatori za civilnu zaštitu Marijana Klanac i Darko Majstorović. 

Sajam SOBRA traje do 25. rujna te je primjer odlične suradnje Republike Hrvatske i Republike Slovenije. 

Stranica