7. Sajam sigurnosti i prevencije 2022. u Čakovcu

Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali su danas, 23. rujna, na sedmom po redu Sajmu sigurnosti i prevencije 2022. koji se održava u Čakovcu s ciljem okupljanja svih društvenih segmenata koji se u svom radu bave sigurnošću i prevencijom

Foto: MUP

Na izložbenom prostoru, na otvorenim terenima kod SRC-a Mladost, predstavljene su i aktivnosti te oprema Ravnateljstva civilne zaštite.  Tako su predstavnici Službe civilne zaštite Čakovec upoznali zainteresiranu javnost s aktivnostima Ravnateljstva civilne zaštite kao i s važnošću samog sustava civilne zaštite, dok su predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite prezentirali zaštitnu opremu pirotehničara koju koriste u svakodnevnom obavljanju posla, detektore za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava (MES-a), kartografski prikaz minski sumnjivog područja u RH, kao i područja koja su do sada razminirana s ciljem podizanja svjesnosti o minskoj opasnosti i nesrećama koje one mogu prouzročiti. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je tom prilikom predstavila opremu za spašavanje iz ruševina i opremu za kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu (KBRN). Prisutnima su tako prikazane naprave za traženje žrtava iz ruševina - vibrafon i vibraskop, uređaji za alarmiranje narušavanja stabilnosti objekta, termovizijska kamera, sonar za traganje pod vodom te radiološki uređaji za detekciju alfa, beta i gama zračenja. Prezentacijom su posjetitelji mogli dobiti stvarni uvid u područja djelovanja sustava civilne zaštite.

Građani koji su posjetili sajam mogli su se na jednom mjestu informirati o tome što Ravnateljstvo civilne zaštite i druge službe poduzimaju da bi se građani osjećali sigurno, kao i dobiti informaciju ili savjet kako bi se upoznali s konkretnim mjerama zaštite preporučenim za pojedine događaje koji mogu ugroziti njihovu sigurnost. Dobiveni savjeti će im omogućiti lakše prilagođavanje situacijama u kojima mogu biti ugroženi, ali ih i upoznati s postupanjima, odnosno  što mogu i sami učiniti kako bi pridonijeli većoj sigurnosti u svojoj sredini.

Na ovogodišnjem sajmu je sudjelovao veliki broj izlagača koji su predstavili raznu opremu i tehnička pomagala koju koriste u svakodevnom radu, uz prezentaciju mnogobrojnih preventivnih radionica. Na pedesetak informativnih punktova posjetitelji su se, osim s radom pripadnika policije i civilne zaštite, mogli upoznati i s aktivnostima  Crvenog križa, carine, vatrogasaca, ali i mnogih drugih javnih institucija, civilnih udruga te privatnih tvrtki, koje se u svome radu bave zaštitom osoba i imovine.

Sajam je organizirala Policijska uprava međimurska uz potporu Ravnateljstva policije, a u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije, Vijećem za prevenciju Grada Čakovca i Gradom Čakovcem.



Stranica