25. travnja - Međunarodni dan potražnih pasa

Suradnja psa i čovjeka neopisivo je važna kada govorimo o spašavanju ljudskih života, a obuka traje tijekom čitavog njihovog života

Foto: Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa

Međunarodna krovna organizacija za rad potražnih pasa IRO (The International Search and Rescue Dog Organisation) je 2008. godine proglasila Međunarodni dan potražnih pasa, koji se od tada obilježava svake godine zadnju nedjelju u travnju

Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji kako prijatelji, tako i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, timovi koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja.

Potražni timovi spašavaju živote unesrećenih u urbanim područjima kad se dogode potresi, eksplozije i katastrofe velikih razmjera. Tijekom potražnih akcija u urbanim područjima, tj. ruševinama apsolutno su nezamjenjivi. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava te mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta.

26. studenog 2019. potres magnitude 6.4 prema Richteru pogodio je Albaniju. Za pomoć u akcijama traganja i spašavanja Hrvatska je u Albaniju poslala tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje. Prijevoz tima obavljen je s dva helikoptera MORH-a koji su bili na raspolaganju za vrijeme trajanja pružanja pomoći.

Potražni psi bili su angažirani nakon razornog potresa u Petrinji. Na terenu je radilo 18 potražnih pasa HGSS-a koji su locirali šest zatrpanih osoba.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu.

Kad odrade sve svoje zadatke, naši mali prijatelji znaju se i zabavljati. Ovo je Gizmo sa svojom Nikom nakon odrađenih zadaća.Stranica