​Najava stručnih ispita za obavljanje stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova donio je Odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu stručnog ispita za obavljanje poslova u području planiranja civilne zaštite

Na temelju članka 14. st. 1. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati ovlaštene osobe za obavljanje stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite (u daljnjem tekstu: Pravilnik), „Narodne novine“, broj: 134/23 ministar unutarnjih poslova donio je Odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu stručnog ispita za obavljanje poslova u području planiranja civilne zaštite.
 
Povjerenstvo će održati ispite iz prve i druge grupe stručnih poslova za sve fizičke osobe koje prema Pravilniku ispunjavaju sve propisane uvjete.
 
Ispiti pred Povjerenstvom održat će se dana 2. i 3. listopada s početkom u 9 sati u dvorani 100, Nehajska 5, Zagreb.
O točnom terminu održavanja ispita, bit ćete pravovremeno obaviješteni putem elektroničke pošte.
 
Fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete čl. 5. i 6. Pravilnika, mogu pristupiti ispitu. a Ispite iz prve i/ili druge grupe stručnih poslova su dužne prijaviti u roku od 8 dana od dana objave na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite.
 
U prijavi ste dužni navesti sljedeće podatke:

  • ime i prezime;

  • datum rođenja;

  • OIB;

  • adresu prebivališta;

  • prijavljujete li se za polaganje iz prve i/ili druge grupe stručnih poslova.

Na temelju čl. 28. ovog Pravilnika, sve fizičke osobe koje su položile stručni ispit za obavljanje stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite, a nisu podnijele zahtjev za izdavanje uvjerenja o položenom stručnom ispitu u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, dužne su ponovno pristupiti ispitu.

Na temelju čl. 19. st. 1. ovog Pravilnika, svim fizičkim osobama koje polože ispit pred Povjerenstvom, izdat će se Uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite.
Kandidati se moraju okupiti pred ispitnom prostorijom najkasnije 15 minuta prije početka ispita.
 
Kandidat tijekom ispita ne smije koristiti niti imati u blizini mjesta na kojem piše ispit: mobilni telefon, druge elektroničke audio i video uređaje niti pisane materijale.
Mobilni telefon i drugi elektronički audio i video uređaji te ostali materijali za vrijeme pisanja ispita smiju se nalaziti samo na mjestu predviđenom za to.
 
Prijave s navedenim podacima za polaganje ispita u području planiranja civilne zaštite, molimo šaljite na sljedeću elektroničku adresu: ipavkovicvizek@mup.hr
 
Popis ispitne literature nalazi se u nastavku:
 
Popis literature za I. grupu stručnih poslova

  1. Zakon o sustavu civilne zaštite (NN 82/15, 118/18, 31/20, 20/21, 114/22)

  2. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 05/14)

  3. Zakon o kritičnim infrastrukturama (NN 56/13, 114/22)

  4. Uredba o sastavu i strukturi postrojbi civilne zaštite (NN 27/17)

  5. Državni plan djelovanja civilne zaštite (mrežna stranica Ravnateljstva civilne zaštite)

  6. Procjena rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku (mrežna stranica Ravnateljstva civilne zaštite)

  7. Smjernice za izradu Procjene rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku (mrežna stranica Ravnateljstva civilne zaštite)

  1. Kriteriji za izradu smjernica koje donose čelnici područne (regionalne) samouprave za potrebe izrade procjene rizika od velikih nesreća na razinama jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava  (mrežna stranica Ravnateljstva civilne zaštite)

  2. Pravilnik o zemljopisno obavijesnom sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (NN 57/16)

  3. Pravilnik o smjernicama za izradu procjena rizika od katastrofa i velikih nesreća za područje Republike Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 65/16)

  4. Pravilnik o metodologiji za izradu analize rizika poslovanja kritičnih infrastruktura (NN 47/16, 93/17)

  1. Pravilnik o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti o postupku njihovog donošenja (NN 66/2021)

  2. Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati ovlaštene osobe za obavljanje stručnih poslova u području planiranja zaštite i spašavanja (NN 134/2023)

  1. Odluka o osnivanju Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj (mrežna stranica Ravnateljstva civilne zaštite)

                                              
Popis literature za II. grupu stručnih poslova

       1. Zakon o zaštiti okoliša (NN 80/13, 153/13, 78/15, 12/18, 118/18)

       2. Uredba o sprječavanju velikih nesreća koje uključuju opasne tvari (NN 44/14, 31/17, 45/17)
 

 
 

Stranica