Predstavnici Ministarstva obrane i Centra za razminiranje Republike Tadžikistan te predstavnici OESS-a posjetili Ravnateljstvo civilne zaštite

Na sastanku su razmijenjena iskustva dviju država u području protuminskog djelovanja

Foto: MUP

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut je 2. svibnja 2023. održao radni sastanak s delegacijom Ministarstva obrane Republike Tadžikistan koju je predvodio general Sayorabek Bachabekzoda, delegacijom Centra za razminiranje Republike Tadžikistan (TNMAC), koju je predvodio direktor general Mukhabbat Ibrohimzoda te s delegacijom OESS-ovog Programskog ureda u Dushanbeu na čelu s Andrejom Hegedišom, voditeljem Odjela za razminiranje i razoružanje.

Cilj sastanka je upoznavanje s ustrojem i organizacijom sustava protuminskog djelovanja dviju država, pri čemu je ravnatelj Trut dao pregled aktivnosti te postignuća svih sastavnica sustava, od razminiranja, edukacija o minskoj opasnosti te pružanja raznih vrsta pomoći kroz programe psiho-socijalnog osnaživanja te poboljšanja socio-ekonomskog statusa minskih žrtava i članova njihovih obitelji.
 
Ujedno je tadžikistanske kolege upoznao s trenutnim stanjem minsko sumnjivog područja te planovima razminiranja do 2026.g.

U svojem izlaganju ravnatelj Trut se dotaknuo i financiranja protuminskog djelovanja, naglasivši kako je od 1998. godine u te aktivnosti uloženo oko 984,8 mil. EURA, u čemu je Europska unija kroz pretpristupne i strukturne fondove sudjelovala s preko 188,45 mil. EURA. Ta sredstva, uz sredstva iz državnog proračuna i sredstva prikupljena od naknada općekorisnih funkcija šuma, omogućit će završetak razminiranja i uklanjanje minske opasnosti u RH do planiranog roka.

Ujedno se osvrnuo i na protuminsko djelovanje uslijed uvjeta uzrokovanih potresom, gdje je posebno istaknuo brzu reakciju upozorenja na minsku opasnost potresom zahvaćenih područja, kao i dodatni angažman Ravnateljstva civilne zaštite na otklanjanju posljedica potresa. 
 
Direktor Tadžikistanskog centra za razminiranje general Mukhabbat Ibrohzoda sudionike sastanka upoznao je sa sustavom i načinom razminiranja u Tadžikistanu, dok je pukovnik Sulaimon Kodirov predstavio Regionalni obučni centar za razminiranje u kojem obučavaju vojne pirotehničare iz cijele centralne Azije.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo održanim sastankom te zaključile kako je ovaj susret bio dobra prilika za razmjenu iskustava, s obzirom da je hrvatski protuminski sustav prepoznat u međunarodnim okvirima i kao takav sposoban pružiti pomoć drugim zemljama na području razminiranja, kako u znanju, ekspertizi i edukacijama, tako i u tehnologiji.
 

Stranica